Dezynfekcja

metody dezynfekcji, odkażanie

 

Metody dezynfekcji

Dezynfekcja ( oznacza odkażanie) – polega ona na niszczeniu drobnoustrojów oraz ich przetrwalników. Niestety działanie dezynfekcji nie zawsze osiąga ten skutek, niekiedy tylko niszczy drobnoustroje, ale przetrwalniki pozostają nienaruszone. Odkażony materiał nie zawsze jest sterylny. Działania dezynfekcji dotyczą przedmiotów w przeciwieństwie do antyseptyki, która dotyczy skóry i ran.

Dezynfekcja zapobiegawcza

Dezynfekcja zapobiegawcza stosowana jest w tych miejscach gdzie występuje największe zagrożenie zakażeniami mikroorganizmów jak i drobnoustrojów. Dzięki dezynfekcji zapobiegawczej jest do minimum zmniejszane zagrożenie zakażeniem. Stosuje się ją przede wszystkim w takich miejscach jak kuchnia, łaźnia czy też stołówka, ale również do dezynfekcji przedmiotów codziennego użytku jak na przykład naczynia.

Dezynfekcja ogniskowa

Dezynfekcja ogniskowa ma dwa rodzaje stosowania – dezynfekcja bieżąca oraz dezynfekcja końcowa. Pierwsza stosowana jest w samym ognisku zakażenia, czyli na przykład w najbliższym otoczeniu chorego lub też przy samym łóżku nosiciela. Dezynfekcja końcowa jest bardziej ogólna i podejmowana jest w pomieszczeniu, w którym przebywa osoba chora.

Dezynfekcja – metody

Rozróżnia się trzy metody dezynfekcji: termicznochemiczne, fizyczne lub też chemiczne.

 

Fizyczne czynniki stosowane przy dezynfekcji:

 

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

Czynniki chemiczne tylko niwelują, a nie niszczą drobnoustroje, dlatego też wszystkie przedmioty, przy których zostały one zastosowane nie są jałowe, ale doskonale nadają się one do użytku.


Od czego zależy wynik dezynfekcji?

  1. Wynik dezynfekcji zależy przede wszystkim od rodzaju drobnoustrojów, ich aktywności jak i ilości, w jakiej występują,
  2. Kolejnym czynnikiem jest środowisko, w jakim będzie wykonywana dezynfekcja – trzeba zwrócić szczególną uwagę na temperaturę powietrza, wilgotność jak i na pH oraz poziom kationów,
  3. Bardzo ważny jest dobór odpowiedniego środka chemicznego, jego stężenie jak i przewidywany czas działania.

 

Jednym słowem mówiąc trzeba zwrócić uwagę na wszystko, co dzieje się w koło, aby zastosować jak najlepszy i jak najbardziej skuteczny środek dezynfekcji. Musi on być odpowiednio dobrany do danych drobnoustrojów, dobrze reagować na warunki w pomieszczeniu, mieć bezpośredni kontakt z powierzchniami (muszą być one odsłonięte) jak i jednocześnie jego stężenie jak i okres działania musi być na odpowiednim poziomie.

Artykuły

07.05.2018

Skuteczne metody zwalczania roztoczy - Allergoff Pro

Miejscami w których ilość alergenów roztoczy jest szczególnie wysoka są przedszkola. Istnieje wiele przyczyn dla których tak się dzieje. Wewnątrz pomieszczeń odchody roztoczy i inne alergeny znajdują się głównie w kurzu w związku z czym podejmowane są działania mające na celu zmniejszenie jego ilości.

26.03.2018

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz, zagrożenia ziwązane z ich bytowaniem, jakie straty powodują gryzonie oraz jak sie pozbyć i zabezpieczyć gospodarstwa rolne i wytwórnie pasz przed gryzoniami.

26.02.2018

Szkodniki w sklepie - jak się pozbyć? Karaluchy, muchy, mrówki i myszy w sklepie.

Sklepy spożywcze są idealnymi miejscami dla różnych gatunków szkodników takich  jak myszy, mrówki, muchy czy też karaluchy. Jest tak z kilku powodów bardzo ważnych powodów. 

12.02.2018

Zwalczanie kretów w ogrodzie - jak pozbyć się problemu kretów ?

Zwalczanie kretów w ogrodznie oraz metody zwalczania kretów. Czym jest kret Europejski, jak wygląda, co je i gdzie żyje kret ? Ciekawostki na temat kretów oraz skuteczne metody zwalczania kretów takie jak siatki na krety, metody odstraszania kretów, żywołapki na krety.