Dezynfekcja

 

Metody dezynfekcji

Dezynfekcja ( oznacza odkażanie) – polega ona na niszczeniu drobnoustrojów oraz ich przetrwalników. Niestety działanie dezynfekcji nie zawsze osiąga ten skutek, niekiedy tylko niszczy drobnoustroje, ale przetrwalniki pozostają nienaruszone. Odkażony materiał nie zawsze jest sterylny. Działania dezynfekcji dotyczą przedmiotów w przeciwieństwie do antyseptyki, która dotyczy skóry i ran.

 

Dezynfekcja zapobiegawcza

Dezynfekcja zapobiegawcza stosowana jest w tych miejscach gdzie występuje największe zagrożenie zakażeniami mikroorganizmów jak i drobnoustrojów. Dzięki dezynfekcji zapobiegawczej jest do minimum zmniejszane zagrożenie zakażeniem. Stosuje się ją przede wszystkim w takich miejscach jak kuchnia, łaźnia czy też stołówka, ale również do dezynfekcji przedmiotów codziennego użytku jak na przykład naczynia.

 

Dezynfekcja ogniskowa
Dezynfekcja ogniskowa ma dwa rodzaje stosowania – dezynfekcja bieżąca oraz dezynfekcja końcowa. Pierwsza stosowana jest w samym ognisku zakażenia, czyli na przykład w najbliższym otoczeniu chorego lub też przy samym łóżku nosiciela. Dezynfekcja końcowa jest bardziej ogólna i podejmowana jest w pomieszczeniu, w którym przebywa osoba chora.

 

Dezynfekcja – metody
Rozróżnia się trzy metody dezynfekcji: termiczno – chemiczne, fizyczne lub też chemiczne.

 

Fizyczne czynniki stosowane przy dezynfekcji:

 

 

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

 

Czynniki chemiczne tylko niwelują, a nie niszczą drobnoustroje, dlatego też wszystkie przedmioty, przy których zostały one zastosowane nie są jałowe, ale doskonale nadają się one do użytku.


Od czego zależy wynik dezynfekcji?

  1. Wynik dezynfekcji zależy przede wszystkim od rodzaju drobnoustrojów, ich aktywności jak i ilości, w jakiej występują,
  2. Kolejnym czynnikiem jest środowisko, w jakim będzie wykonywana dezynfekcja – trzeba zwrócić szczególną uwagę na temperaturę powietrza, wilgotność jak i na pH oraz poziom kationów,
  3. Bardzo ważny jest dobór odpowiedniego środka chemicznego, jego stężenie jak i przewidywany czas działania.

 

Jednym słowem mówiąc trzeba zwrócić uwagę na wszystko, co dzieje się w koło, aby zastosować jak najlepszy i jak najbardziej skuteczny środek dezynfekcji. Musi on być odpowiednio dobrany do danych drobnoustrojów, dobrze reagować na warunki w pomieszczeniu, mieć bezpośredni kontakt z powierzchniami (muszą być one odsłonięte) jak i jednocześnie jego stężenie jak i okres działania musi być na odpowiednim poziomie.

 

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.