Dlaczego w sklepach pojawiają się szkodniki ?
Sklepy spożywcze są idealnymi miejscami dla różnych gatunków szkodników. Jest tak z kilku powodów. Po pierwsze są to miejsca w których szkodniki mają dostatek pożywienia. W sklepach spożywczych znajdują się duże ilości różnego rodzaju żywności w związku z czym niemal każdy szkodnik znajdzie w nich coś dla siebie. Po drugie szkodnikom dość łatwo jest się do sklepów dostać. Do sklepów codziennie dostarczane są nowe towary wraz z którymi mogą się do nich dostać szkodniki.
Do sklepów codziennie przychodzi też wielu ludzi, a każdy z nich może przynieść ze sobą do sklepu niepożądane zwierzęta. Drzwi sklepów często są pozostają otwarte, a drzwi otwarte dla ludzi to również otwarte drzwi dla szkodników. Okna, przewody wentylacyjne lub pęknięcia w ścianach to kolejne miejsca przez które szkodniki mogą wniknąć do wnętrz sklepów.
Istnieje szereg czynników zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się szkodników w danym sklepie.
Prawdopodobieństwo zanieczyszczenia danego produktu przez szkodniki rośnie razem z jego wiekiem. Do zanieczyszczania produktów najczęściej dochodzi podczas ich przechowywania. Ryzyko wystąpienia takiej sytuacji można zmniejszyć sprzedając najpierw najstarsze z posiadanych produktów zgodnie z zasadą FIFO.
Ryzyko ze strony szkodników wzrasta również w przypadku użycia wadliwie wyprodukowanych lub uszkodzonych opakowań. Wystarczą drobne nieprawidłowości na zgrzewie aby pojawiły się tam otwory przez które mogą wniknąć owady. Aby wniknęły do wnętrza opakowań wystarczą otwory mające mniej niż 1/3 milimetra.
Jakie problemy powodują szkodnik w sklepach ?
Szkodniki powodują wiele problemów na terenie sklepów. Zjadają produkty, zanieczyszczają je odchodami, naskórkiem i różnymi wydzielinami.
Największym spośród problemów powodowanych przez szkodniki w sklepach jest zanieczyszczanie przez nie produktów spożywczych. Produkty mogą być zanieczyszczane odchodami szkodników oraz częściami ich ciał (wylinki, sierść, naskórek itd.)
Każdy produkt, który miał kontakt ze szkodnikami powinien zostać wyrzucony, a to oznacza powstawanie poważnych strat. Jeśli produkt, który miał kontakt ze szkodnikami nie zostanie wyrzucony problemy mogą być nawet jeszcze większe ponieważ może on przyczynić się do wystąpienia problemów zdrowotnych u osób, które je spożyją.
Obecność szkodników, ich odchodów lub innych pochodzących z ciał szkodników substancji negatywnie wpływa na opinię ludzi na temat danego sklepu.
Największe problemy dla sklepów sprawiają szkodniki jeżeli znajdą się w produktach, które zostaną kupione przez klientów.
Czasami zdarzają się przypadki, że klienci kupują czekoladki lub inne produkty zawierające larwy owadów. W większości takich przypadków do zanieczyszczenia pokarmów doszło w sklepie, a nie w zakładzie produkcyjnym w którym dany produkt wyprodukowano. Przypadki zanieczyszczenia produktów już w zakładach produkcyjnych są dużo rzadsze.
Gatunki szkodników występujących w sklepach
Ilość gatunków szkodników mogących pojawiać się w sklepach jest bardzo wysoka. Szkodnikami najczęściej spotykanymi w tych miejscach są karaluchy, muchy domowe, muszki owocowe, mrówki faraona, osy, pszczoły, pająki, ptaki, szczury i rozkruszki.
Identyfikacja gatunków szkodników występujących w danym sklepie
Aby skutecznie zwalczyć znajdujące się w sklepie szkodniki najpierw należy wykryć ich obecność oraz dowiedzieć się jakie gatunki szkodników znajdują się w danym sklepie. Znajdujące się na podłodze odchody mogą świadczyć o obecności ptaków lub gryzoni. Przegryzione przewody elektryczne i rury wodociągowe świadczą o obecności gryzoni. Produktom takim jak bakalie, produkty sypkie i sucha karma dla zwierząt zagrażają mole spożywcze.
Czy opakowania chronią przed szkodnikami ?
Niektóre gatunki szkodników potrafią przegryzać opakowania nawet jeśli są one grube i solidne. Dotyczy to przede wszystkim gryzoni, ale też niektórych gatunków owadów takich jak na przykład omacnica spichrzanka potrafiąca przegrywać grube, polietylenowe folie.
Wpływ lokalizacji sklepu na liczebność szkodników
Umiejscowienie danego sklepu w bezpośredni sposób przekłada się na poziom ryzyka ze strony szkodników.
Większe ryzyko ich pojawienia się jest w przypadku sklepów znajdujących się w miejscach w których sklepów spożywczych jest więcej na przykład centrach handlowych. Dla gryzoni, ale również dla wielu gatunków owadów pokonanie kilkudziesięciu metrów nie stanowi problemu.
Z jeszcze większym zagrożeniem niż jest to w przypadku sklepów spożywczych wiążą się sklepy zoologiczne. W miejscach tych znajdują się duże ilości nieopakowanej suchej karmy stanowiącej idealny pokarm dla szkodników.
Zwalczanie szkodników w sklepach
Da każdego z rodzajów szkodników występujących w sklepach istnieją inne metody stosowane w celu ich zwalczania.
Z tego powodu najlepszym sposobem na zwalczenie szkodników występujących w sklepach jest skorzystanie z usług specjalistycznej firmy DDD.
Profilaktyka chroniąca sklepy przed szkodnikami
Niezwykle ważna jest również prewencja. Działań, które można podjąć w celu zapobiegnięcia pojawienia się szkodników w sklepie jest sporo niemniej najważniejszym spośród nich jest dbanie o czystość w sklepie. Rozsypane lub rozlane w sklepie lub magazynie produkty stanowią idealny pokarm dla szkodników. Podłogi i inne miejsca widoczne dla klientów zwykle są dobrze sprzątnięte, ale niesprzątnięte resztki często znajdują się pod regałami lub w innych niewidocznych na pierwszy rzut oka miejscach.
Pająki
Wbrew temu co może się wydawać szkodnikami nie są pająki ponieważ same odżywiają się one innymi szkodnikami. Jeśli w danym sklepie zostaną wyeliminowane pająki znikną z niego również pająki ponieważ zabraknie dla nich pożywienia.