Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni

 

Monitoring szkodników w zakładach to obowiązkowa część systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli), czyli postępowania, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i ocenę skali zagrożeń dotyczących produktów, a także określenie metod eliminacji bądź redukcji tych zagrożeń. Polska przyjęła system HACCP w roku 2004.

Cele monitoringu szkodników

 

W ramach monitoringu sprawdzane są oznaki obecności owadów i gryzoni na terenie zakładu. To pozwala na wczesne wykrycie ich populacji oraz przeprowadzenie procedur je likwidujących, co zaś ma wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Do monitorowania szkodników przeznaczone są specjalistyczne urządzenia.

 

Monitoring gryzoni - karmniki deratyzacyjne

 

Umożliwiają one bezpieczne wykładanie trutek na gryzonie. Ponadto karmniki zabezpieczają przed zjedzeniem trutki przez zwierzęta domowe. Karmniki warto stosować przy wejściach do budynków, ścieżkach, na których wcześniej spotykane były gryzonie lub wszystkich miejscach, które mogą być dla nich atrakcyjne. W środku należy umieścić trutkę w dowolnej formie, np. pasty albo kostek. Karmniki na szczury należy umieścić co 7-9 metrów, na myszy - co 3-4 metry.

 

Monitoring owadów

 

W tym przypadku działania polegają na umieszczeniu detektorów owadów. Zaopatrzone są one we wkłady lepowe i środki służące zwabieniu insektów. Detektory należy umiejscowić w okolicach toalet, umywalek, zlewów, kuchenek, lodówek, zamrażarek itp. Obiektami monitoringu są natomiast karaluchy, prusaki czy rybiki, stanowiące groźne źródło zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Ponadto należy zatroszczyć się o monitoring owadów latających, w tym głównie much. Przeznaczone są do lego lepowe lub rażące lampy owadobójcze, skutecznie wabiące owady przy pomocy promieni UV. Możliwe jest także monitorowanie i zwalczanie owadów latających na zewnątrz zakładu, do czego służą pułapki ze środkiem wabiącym.

 

 

Dlaczego monitoring szkodników jest tak ważny? Ponieważ są w stanie skazić żywność oraz zniszczyć produkty oraz wyposażenie zakładu. Skuteczny monitoring umożliwiają wyspecjalizowane firmy, które nie tylko przeprowadzą kontrolę, ale udzielą doradztwa w sprawie stosowanych środków bezpieczeństwa.

 

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.