Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni

 

Monitoring szkodników w zakładach to obowiązkowa część systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli), czyli postępowania, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i ocenę skali zagrożeń dotyczących produktów, a także określenie metod eliminacji bądź redukcji tych zagrożeń. Polska przyjęła system HACCP w roku 2004.

Cele monitoringu szkodników

 

W ramach monitoringu sprawdzane są oznaki obecności owadów i gryzoni na terenie zakładu. To pozwala na wczesne wykrycie ich populacji oraz przeprowadzenie procedur je likwidujących, co zaś ma wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Do monitorowania szkodników przeznaczone są specjalistyczne urządzenia.

 

Monitoring gryzoni - karmniki deratyzacyjne

 

Umożliwiają one bezpieczne wykładanie trutek na gryzonie. Ponadto karmniki zabezpieczają przed zjedzeniem trutki przez zwierzęta domowe. Karmniki warto stosować przy wejściach do budynków, ścieżkach, na których wcześniej spotykane były gryzonie lub wszystkich miejscach, które mogą być dla nich atrakcyjne. W środku należy umieścić trutkę w dowolnej formie, np. pasty albo kostek. Karmniki na szczury należy umieścić co 7-9 metrów, na myszy - co 3-4 metry.

 

Monitoring owadów

 

W tym przypadku działania polegają na umieszczeniu detektorów owadów. Zaopatrzone są one we wkłady lepowe i środki służące zwabieniu insektów. Detektory należy umiejscowić w okolicach toalet, umywalek, zlewów, kuchenek, lodówek, zamrażarek itp. Obiektami monitoringu są natomiast karaluchy, prusaki czy rybiki, stanowiące groźne źródło zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Ponadto należy zatroszczyć się o monitoring owadów latających, w tym głównie much. Przeznaczone są do lego lepowe lub rażące lampy owadobójcze, skutecznie wabiące owady przy pomocy promieni UV. Możliwe jest także monitorowanie i zwalczanie owadów latających na zewnątrz zakładu, do czego służą pułapki ze środkiem wabiącym.

 

 

Dlaczego monitoring szkodników jest tak ważny? Ponieważ są w stanie skazić żywność oraz zniszczyć produkty oraz wyposażenie zakładu. Skuteczny monitoring umożliwiają wyspecjalizowane firmy, które nie tylko przeprowadzą kontrolę, ale udzielą doradztwa w sprawie stosowanych środków bezpieczeństwa.

 

Artykuły

06.07.2018

Usuwanie gniaz os, zwalczanie os

Osy stanowią poważne zagrożenie dla ludzi. Dotyczy to zwłaszcza okresu letniego kiedy to owady te pojawiają się masowo w tym również w miejscach, w których często pojawiają się ludzie takich jak ogrody czy podwórka. Osy podobnie jak pszczoły, mrówki, termity i szerszenie są owadami społecznymi. Osy są dużo bardziej niebezpieczne od pszczół. Dlaczego tak jest ?

07.05.2018

Skuteczne metody zwalczania roztoczy - Allergoff Pro

Miejscami w których ilość alergenów roztoczy jest szczególnie wysoka są przedszkola. Istnieje wiele przyczyn dla których tak się dzieje. Wewnątrz pomieszczeń odchody roztoczy i inne alergeny znajdują się głównie w kurzu w związku z czym podejmowane są działania mające na celu zmniejszenie jego ilości.

26.03.2018

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz, zagrożenia ziwązane z ich bytowaniem, jakie straty powodują gryzonie oraz jak sie pozbyć i zabezpieczyć gospodarstwa rolne i wytwórnie pasz przed gryzoniami.

26.02.2018

Szkodniki w sklepie - jak się pozbyć? Karaluchy, muchy, mrówki i myszy w sklepie.

Sklepy spożywcze są idealnymi miejscami dla różnych gatunków szkodników takich  jak myszy, mrówki, muchy czy też karaluchy. Jest tak z kilku powodów bardzo ważnych powodów.