Monitoring owadów i gryzoni
Monitoring szkodników w zakładach to obowiązkowa część systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli), czyli postępowania, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i ocenę skali zagrożeń dotyczących produktów, a także określenie metod eliminacji bądź redukcji tych zagrożeń. Polska przyjęła system HACCP w roku 2004.
Cele monitoringu szkodników
W ramach monitoringu sprawdzane są oznaki obecności owadów i gryzoni na terenie zakładu. To pozwala na wczesne wykrycie ich populacji oraz przeprowadzenie procedur je likwidujących, co zaś ma wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Do monitorowania szkodników przeznaczone są specjalistyczne urządzenia.
Monitoring gryzoni - karmniki deratyzacyjne
Umożliwiają one bezpieczne wykładanie trutek na gryzonie. Ponadto karmniki zabezpieczają przed zjedzeniem trutki przez zwierzęta domowe. Karmniki warto stosować przy wejściach do budynków, ścieżkach, na których wcześniej spotykane były gryzonie lub wszystkich miejscach, które mogą być dla nich atrakcyjne. W środku należy umieścić trutkę w dowolnej formie, np. pasty albo kostek. Karmniki na szczury należy umieścić co 7-9 metrów, na myszy - co 3-4 metry.
Monitoring owadów
W tym przypadku działania polegają na umieszczeniu detektorów owadów. Zaopatrzone są one we wkłady lepowe i środki służące zwabieniu insektów. Detektory należy umiejscowić w okolicach toalet, umywalek, zlewów, kuchenek, lodówek, zamrażarek itp. Obiektami monitoringu są natomiast karaluchy, prusaki czy rybiki, stanowiące groźne źródło zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Ponadto należy zatroszczyć się o monitoring owadów latających, w tym głównie much. Przeznaczone są do lego lepowe lub rażące lampy owadobójcze, skutecznie wabiące owady przy pomocy promieni UV. Możliwe jest także monitorowanie i zwalczanie owadów latających na zewnątrz zakładu, do czego służą pułapki ze środkiem wabiącym.
Dlaczego monitoring szkodników jest tak ważny? Ponieważ są w stanie skazić żywność oraz zniszczyć produkty oraz wyposażenie zakładu. Skuteczny monitoring umożliwiają wyspecjalizowane firmy, które nie tylko przeprowadzą kontrolę, ale udzielą doradztwa w sprawie stosowanych środków bezpieczeństwa.