HACCP

haccp, monitoring szkodników

 

PROGRAM HACCP powstał w oparciu o systemy BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), GMP/GHP.

HACCP w świetle prawa

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) po polsku oznacza Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
W dniu 1 stycznia 2006 roku w życie wszedł przepis mówiący o obowiązku przestrzegania założeń systemu HACCP przez wszystkie jednostki wprowadzające żywność do sprzedaży jak i też wszystkie produkujące żywność. Jednocześnie przepis mówi o obowiązku wdrażania w zakładach systemu HACCP. Całość reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.), które przywołuje i opiera się min. na przepisach:


Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego
Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego


System HACCP polega przede wszystkim na:

 

Cały system mający na celu zwalczanie szkodników w żywności został opracowany w celu szybkiego rozpoznania ryzyka jak i reakcji. Wszystkie kontrole wymagane systemem mają na celu odnaleźć tak zwane słabe ogniwo w całym cyklu produkcyjnym i wyeliminować je w sposób szybki i zadowalający. Cały cykl produkcyjny podlega ciągłej kontroli, dlatego też problemy mogą się pojawiać w wielu miejscach i z różnymi skutkami. HACCP polega głównie na planowaniu produkcji jak i przewidywaniu możliwości pojawienia sie ewentualnych zagrożeń.


Zasady działania systemu HACCP

Najczęściej stosowaną w firmach produkcyjnych możliwością mającą na celu znalezienie produktu wadliwego jest wyrywkowe pobieranie próbek i ich analiza. Na podstawie kilku próbek określa się czy dana partia jest prawidłowa. Jednak w przypadku produktów spożywczych jest to mało skuteczny system, w związku z tym wymyślono bardziej szczegółową kontrolę, która opiera się na kilku zasadach działania.


Korzyści płynące z funkcjonowania Systemu HACCP:


System HACCP jest systemem gotowym do integracji z innymi wdrażanymi i funkcjonującymi systemami zapewniającymi wysoką jakość produktów jak na przykład ISO 9001, ISO 2200 czy też IFS oraz BRC.

 

Artykuły

07.05.2018

Skuteczne metody zwalczania roztoczy - Allergoff Pro

Miejscami w których ilość alergenów roztoczy jest szczególnie wysoka są przedszkola. Istnieje wiele przyczyn dla których tak się dzieje. Wewnątrz pomieszczeń odchody roztoczy i inne alergeny znajdują się głównie w kurzu w związku z czym podejmowane są działania mające na celu zmniejszenie jego ilości.

26.03.2018

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz

Zwalczanie gryzoni w gospodarstwach rolnych i wytwórniach pasz, zagrożenia ziwązane z ich bytowaniem, jakie straty powodują gryzonie oraz jak sie pozbyć i zabezpieczyć gospodarstwa rolne i wytwórnie pasz przed gryzoniami.

26.02.2018

Szkodniki w sklepie - jak się pozbyć? Karaluchy, muchy, mrówki i myszy w sklepie.

Sklepy spożywcze są idealnymi miejscami dla różnych gatunków szkodników takich  jak myszy, mrówki, muchy czy też karaluchy. Jest tak z kilku powodów bardzo ważnych powodów. 

12.02.2018

Zwalczanie kretów w ogrodzie - jak pozbyć się problemu kretów ?

Zwalczanie kretów w ogrodznie oraz metody zwalczania kretów. Czym jest kret Europejski, jak wygląda, co je i gdzie żyje kret ? Ciekawostki na temat kretów oraz skuteczne metody zwalczania kretów takie jak siatki na krety, metody odstraszania kretów, żywołapki na krety.