HACCP

 

PROGRAM HACCP powstał w oparciu o systemy BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), GMP/GHP.

HACCP w świetle prawa
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) po polsku oznacza Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
W dniu 1 stycznia 2006 roku w życie wszedł przepis mówiący o obowiązku przestrzegania założeń systemu HACCP przez wszystkie jednostki wprowadzające żywność do sprzedaży jak i też wszystkie produkujące żywność. Jednocześnie przepis mówi o obowiązku wdrażania w zakładach systemu HACCP. Całość reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.), które przywołuje i opiera się min. na przepisach:


Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego
Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego


System HACCP polega przede wszystkim na:

 

Cały system mający na celu zwalczanie szkodników w żywności został opracowany w celu szybkiego rozpoznania ryzyka jak i reakcji. Wszystkie kontrole wymagane systemem mają na celu odnaleźć tak zwane słabe ogniwo w całym cyklu produkcyjnym i wyeliminować je w sposób szybki i zadowalający. Cały cykl produkcyjny podlega ciągłej kontroli, dlatego też problemy mogą się pojawiać w wielu miejscach i z różnymi skutkami. HACCP polega głównie na planowaniu produkcji jak i przewidywaniu możliwości pojawienia sie ewentualnych zagrożeń.
Zasady działania systemu HACCP

Najczęściej stosowaną w firmach produkcyjnych możliwością mającą na celu znalezienie produktu wadliwego jest wyrywkowe pobieranie próbek i ich analiza. Na podstawie kilku próbek określa się czy dana partia jest prawidłowa. Jednak w przypadku produktów spożywczych jest to mało skuteczny system, w związku z tym wymyślono bardziej szczegółową kontrolę, która opiera się na kilku zasadach działania.


Korzyści płynące z funkcjonowania Systemu HACCP:


System HACCP jest systemem gotowym do integracji z innymi wdrażanymi i funkcjonującymi systemami zapewniającymi wysoką jakość produktów jak na przykład ISO 9001, ISO 2200 czy też IFS oraz BRC.

 

Artykuły

27.07.2017

Gazowanie domu

Szkodniki drewna to częsty problem w domach. O ich pojawieniu się mogą świadczyć otwory w drewnie lub wydobywające się z drewnianych belek dźwięki przypominające kołatanie. Co zrobić jeśli spotkamy się z tego typu problemem? Co zrobić jeśli mamy szkodniki drewna ? jak wytępić szkodniki drewna, jak się pozbyć szkodników drewna, jak wyplenić szkodniki drewna? Jak zwalczać szkodniki drewna? Istnieje wiele metod zwalczania szkodników drewna w domach. Jedną z nich jest gazowanie domu.

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".