HACCP

 

PROGRAM HACCP powstał w oparciu o systemy BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), GMP/GHP.

HACCP w świetle prawa
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) po polsku oznacza Analizę Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
W dniu 1 stycznia 2006 roku w życie wszedł przepis mówiący o obowiązku przestrzegania założeń systemu HACCP przez wszystkie jednostki wprowadzające żywność do sprzedaży jak i też wszystkie produkujące żywność. Jednocześnie przepis mówi o obowiązku wdrażania w zakładach systemu HACCP. Całość reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.), które przywołuje i opiera się min. na przepisach:


Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego
Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego


System HACCP polega przede wszystkim na:

 

Cały system mający na celu zwalczanie szkodników w żywności został opracowany w celu szybkiego rozpoznania ryzyka jak i reakcji. Wszystkie kontrole wymagane systemem mają na celu odnaleźć tak zwane słabe ogniwo w całym cyklu produkcyjnym i wyeliminować je w sposób szybki i zadowalający. Cały cykl produkcyjny podlega ciągłej kontroli, dlatego też problemy mogą się pojawiać w wielu miejscach i z różnymi skutkami. HACCP polega głównie na planowaniu produkcji jak i przewidywaniu możliwości pojawienia sie ewentualnych zagrożeń.
Zasady działania systemu HACCP

Najczęściej stosowaną w firmach produkcyjnych możliwością mającą na celu znalezienie produktu wadliwego jest wyrywkowe pobieranie próbek i ich analiza. Na podstawie kilku próbek określa się czy dana partia jest prawidłowa. Jednak w przypadku produktów spożywczych jest to mało skuteczny system, w związku z tym wymyślono bardziej szczegółową kontrolę, która opiera się na kilku zasadach działania.


Korzyści płynące z funkcjonowania Systemu HACCP:


System HACCP jest systemem gotowym do integracji z innymi wdrażanymi i funkcjonującymi systemami zapewniającymi wysoką jakość produktów jak na przykład ISO 9001, ISO 2200 czy też IFS oraz BRC.

 

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.