Sektor przemysłowy i spożywczy

Sektor przemysłowy i spożywczy

 

Udowodniono już nie raz, że prawie na każdym poziomie produkcji, że szkodniki nie czekają grzecznie na pożywienie, ale atakują w każdej możliwej sytuacji – zarówno podczas produkcji żywności jak i podczas jej przechowywania. Właśnie dlatego między innymi w Polsce obowiązuje przepis nakazujący harmonogramową dezynfekcję ciągów produkcyjnych jak i miejsc składowania żywności.

Częste monitorowanie przebiegu produkcji jak i miejsc składowania niweluje ryzyko zniszczeń spowodowanych obecnością szkodników a co za tym idzie – ryzyko narażenia życia konsumentów jak i ryzyko utraty wielu środków finansowych.

 

Brak monitorowania szkodników – konsekwencje

Przedsiębiorcy w Polsce są zobligowani prawem do ciągłej kontroli swojej produkcji żywności jak i też do dezynfekcji sprzętów oraz magazynów. W celu egzekwowania tego prawa w teren wychodzą takie instytucje jak Sanepid lub Inspekcja Weterynaryjna, które gdy znajdą podczas inspekcji szkodniki mogą nawet zamknąć dany zakład.

Chcąc to uniknąć wielu przedsiębiorców decyduje się na skorzystanie z usług taki firm jak INSEKTPOL. W zakresie usług można znaleźć ofertę dotyczącą monitorowania, zwalczania jak i zapobiegania powstania zagrożeń wynikających z obecności szkodników. Wszystkie te czynności wykonują wykwalifikowani pracownicy, którzy doskonale znają wymogi takich systemów jak GHP/HACCP, IFS, AIB, GMP, BRC czy też IPM.

Dzięki współpracy z firmą INSEKTPOL mogą być Państwo pewni bezpieczeństwa wypuszczanych produktów żywnościowych na rynek jak i też mają Państwo pewność, że zarówno cały ciąg produkcyjny jak i magazyny są wolne od szkodników. Dzięki usługom oferowanym przez firmę wzrasta jakość Państwa produktów jak i też rośnie zaufanie wśród konsumentów co generuje dużo większą sprzedaż, a co za tym idzie – większe zyski.

Artykuły

11.10.2018

Świerzbowce drążące - czym są i jakie zagrożenie stanowią

Świerzbowce drążące są pasożytami zewnętrznymi ptaków i ssaków. Występują przede wszystkim na skórze głowy. Zasięg występowania większości świerzbowców jest podobny do zasięgu ich żywicieli.

02.08.2018

Pluskwy domowe - czym są, skąd się biorą i jak się ich pozbyć?

Pluskwy domowe są pasożytami żywiącymi się ludzką krwią. Ze względu na swoją dietę są one owadami wyjątkowo uciążliwymi dla człowieka. Profesjonalne metody zwalczania pluskiew polegają głównie na oprysku przeprowadzanym za pomocą substancji chemicznych.

02.08.2018

Dzier włochaty - szkodnik z rodziny biegaczowatych

Czasami zwłaszcza jesienią zauważamy, że mamy czarne chrząszcze w domu lub czarne chrząszcze w mieszkaniu. W takiej sytuacji zaczynamy zastanawiać się co to za czarny chrząszcz w domu naszym? Co to za czarny chrząszcz w mieszkaniu naszym? Kim jest ten czarny robak w domu? Co to za czarny robak w mieszkaniu? Gatunków chrząszczy jest wiele bardzo jednak możliwym jest, ze ten czarny chrząszcz w domu naszym lub czarny chrząszcz w mieszkaniu naszym to dzier włochaty.

06.07.2018

Usuwanie gniaz os, zwalczanie os

Osy stanowią poważne zagrożenie dla ludzi. Dotyczy to zwłaszcza okresu letniego kiedy to owady te pojawiają się masowo w tym również w miejscach, w których często pojawiają się ludzie takich jak ogrody czy podwórka. Osy podobnie jak pszczoły, mrówki, termity i szerszenie są owadami społecznymi. Osy są dużo bardziej niebezpieczne od pszczół. Dlaczego tak jest ?