Udowodniono już nie raz, że prawie na każdym poziomie produkcji, że szkodniki nie czekają grzecznie na pożywienie, ale atakują w każdej możliwej sytuacji – zarówno podczas produkcji żywności jak i podczas jej przechowywania. Właśnie dlatego między innymi w Polsce obowiązuje przepis nakazujący harmonogramową dezynfekcję ciągów produkcyjnych jak i miejsc składowania żywności.
Częste monitorowanie przebiegu produkcji jak i miejsc składowania niweluje ryzyko zniszczeń spowodowanych obecnością szkodników a co za tym idzie – ryzyko narażenia życia konsumentów jak i ryzyko utraty wielu środków finansowych.
Brak monitorowania szkodników – konsekwencje
Przedsiębiorcy w Polsce są zobligowani prawem do ciągłej kontroli swojej produkcji żywności jak i też do dezynfekcji sprzętów oraz magazynów. W celu egzekwowania tego prawa w teren wychodzą takie instytucje jak Sanepid lub Inspekcja Weterynaryjna, które gdy znajdą podczas inspekcji szkodniki mogą nawet zamknąć dany zakład.
Chcąc to uniknąć wielu przedsiębiorców decyduje się na skorzystanie z usług taki firm jak INSEKTPOL. W zakresie usług można znaleźć ofertę dotyczącą monitorowania, zwalczania jak i zapobiegania powstania zagrożeń wynikających z obecności szkodników. Wszystkie te czynności wykonują wykwalifikowani pracownicy, którzy doskonale znają wymogi takich systemów jak GHP/HACCP, IFS, AIB, GMP, BRC czy też IPM.
Dzięki współpracy z firmą INSEKTPOL mogą być Państwo pewni bezpieczeństwa wypuszczanych produktów żywnościowych na rynek jak i też mają Państwo pewność, że zarówno cały ciąg produkcyjny jak i magazyny są wolne od szkodników. Dzięki usługom oferowanym przez firmę wzrasta jakość Państwa produktów jak i też rośnie zaufanie wśród konsumentów co generuje dużo większą sprzedaż, a co za tym idzie – większe zyski.