Sektor przemysłowy i spożywczy

 

Udowodniono już nie raz, że prawie na każdym poziomie produkcji, że szkodniki nie czekają grzecznie na pożywienie, ale atakują w każdej możliwej sytuacji – zarówno podczas produkcji żywności jak i podczas jej przechowywania. Właśnie dlatego między innymi w Polsce obowiązuje przepis nakazujący harmonogramową dezynfekcję ciągów produkcyjnych jak i miejsc składowania żywności.

Częste monitorowanie przebiegu produkcji jak i miejsc składowania niweluje ryzyko zniszczeń spowodowanych obecnością szkodników a co za tym idzie – ryzyko narażenia życia konsumentów jak i ryzyko utraty wielu środków finansowych.

 

Brak monitorowania szkodników – konsekwencje

Przedsiębiorcy w Polsce są zobligowani prawem do ciągłej kontroli swojej produkcji żywności jak i też do dezynfekcji sprzętów oraz magazynów. W celu egzekwowania tego prawa w teren wychodzą takie instytucje jak Sanepid lub Inspekcja Weterynaryjna, które gdy znajdą podczas inspekcji szkodniki mogą nawet zamknąć dany zakład.

Chcąc to uniknąć wielu przedsiębiorców decyduje się na skorzystanie z usług taki firm jak INSEKTPOL. W zakresie usług można znaleźć ofertę dotyczącą monitorowania, zwalczania jak i zapobiegania powstania zagrożeń wynikających z obecności szkodników. Wszystkie te czynności wykonują wykwalifikowani pracownicy, którzy doskonale znają wymogi takich systemów jak GHP/HACCP, IFS, AIB, GMP, BRC czy też IPM.

Dzięki współpracy z firmą INSEKTPOL mogą być Państwo pewni bezpieczeństwa wypuszczanych produktów żywnościowych na rynek jak i też mają Państwo pewność, że zarówno cały ciąg produkcyjny jak i magazyny są wolne od szkodników. Dzięki usługom oferowanym przez firmę wzrasta jakość Państwa produktów jak i też rośnie zaufanie wśród konsumentów co generuje dużo większą sprzedaż, a co za tym idzie – większe zyski.

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.