Omacnica spichrzanka - Anatomia
Omacnica spichrzanka to nic innego jak motyl spożywczy. Można go spotkać zarówno w magazynie z żywnością jak i we własnym domu. Omacnica ma charakterystyczne ciemne skrzydła otoczone żółtym akcentem. Skrzydła motyla spożywczego sięgają rozpiętości nawet 18 mm.
Larwa omacnicy nie jest charakterystyczna dla każdego motyla spożywczego – jej barwa jest uzależniona od pokarmu, jaki pasożytuje.
Omacnica spichrzanka - Narodziny motyla spożywczego
Na pokarm, który, z którego będzie później pasożytować larwa samica składa aż 200 jaj. Jaja motyla spożywczego są białe i swoim rozmiarem sięgają 6 mm długości oraz 4 mm szerokości. W zależności od tego, jakie panują warunki zewnętrzne rozwija sie larwa. Przy mało przychylnych okres larwowy może trwać nawet pół roku. Dorosłe osobniki motyla spożywczego żyją około 14 dni. Atakują one pożywienie tylko w porach nocnych.
Omacnica spichrzanka - Miejsce przebywania motyla spożywczego
Motyle spożywcze można spotkać na całym świecie – doskonale one sobie radzą w każdych warunkach. Są to owady doskonale przystosowane do pomieszczeń zamkniętych, dlatego tez od jakiegoś czasu są one uważane za najgorsze szkodniki magazynowe w USA. Można je spotkać w dużych zakładach produkcji żywności, ale również w domach i mieszkaniach.
Omacnica spichrzanka - Eliminacja szkodnika
Przy eliminacji jakiegokolwiek szkodnika bardzo ważna jest częsta kontrola i środki zapobiegawcze. W momencie zaniedbania i poważnego zadomowienia się owada pomaga tylko dezynsekcja chemiczna. Wszystkie skażone produkty przez motyla spożywczego powinno się dokładnie przesiać.