Rozkruszek mączny

 

Anatomia

Rozkruszek pokryty jest gładkim i błyszczącym pancerzem. Dodatkowo charakterystyczną cechą jest to, że idiosomia oddzielona jest bruzdą w wyniku czego powstają propodsomia i hysterosomia. Ciało samców może posiadać długość od  0,3 do 0,4 mm i szerokość 0,27 mm. Insekty rodzaju męskiego posiadają dodatkowo odnóża, na których znajduje się kolec. Na stopach posiadają także przyssawki płciowe, które usytuowane są po obu stronach otworu genitalnego. W przypadku samic ciało jest owalne i większe od ciała samców. Może osiągać długość od 0,4 do 0,7 mm i szerokości 0,28 mm. Otwór płciowy u samic okryty jest z wierzchu dwoma fałdami skórnymi. Dodatkowo posiada on dwa palczaste narządy płciowe. Bez względu na płeć dosyć młode osobniki tego insekta charakteryzują się posiadaniem przezroczystej kutikuli. Wraz z rozwojem owada zmienia ona kolor na mleczny, a także staje się grubsza.   


Rozwój owada

Samice składają jaja bezpośrednio na powierzchnię produktów spożywczych i opakowań. Samo jajo jest owalne i błyszczące. Dodatkowo pokryte jest ono lepką substancją, która pozwala przyklejać się do danej powierzchni. Wyklute larwy posiadają przezroczyste ciała o wymiarach 0,2 na 0,1 mm. Wyposażone są one w trzy pary odnóży z czego pierwsza para wyróżnia się kształtem maczugowatym. Protonimfa jest pierwszym stadium rozwoju  insektów. Na tym etapie posiada on o jedną parę odnóży więcej niż larwa, a także zauważa się pojawianie otworu genitalnego. W kolejnym stadium tritonimfa, insekt wyposażony zostaje w dwie pary wyrostków zmysłowych. Deutonimfa wyróżnia się spłaszczonym ciałem o jajowatym kształcie.


Bytowanie

Rozkruszka mącznego bardzo często spotyka się w różnego rodzaju magazynach i miejscach składowania zbóż, pasz czy też mąki. Dodatkowo insekt może żerować także na pieczywie, produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ziołach. Wzmożona kopulacja i rozród mają zazwyczaj miejsce w suszonym mięsie, sproszkowanym mleku, serze, kaszach oraz ziołach.

W produktach o sypkiej konsystencji występuje zazwyczaj na ich powierzchni. Oznacza to, że zanieczyszcza jedynie zewnętrzną ich część. Jednak w przypadku produktów gruboziarnistych insekt opanować może cały worek lub pryzmę czyli uszkadzać może wszystkie nasiona czy też mąkę. Pogarsza to ich jakość i uniemożliwia dalszy rozwój.


Tępienie

Insekt jest bardzo znanym szkodnikiem, który spotkać można w magazynach i miejscach składowania różnorodnych nasion czy mąki. Szybko rozprzestrzenia się na porażonych produktach, dlatego może prowadzić bardzo dużą inwazję. Dodatkowo insekty mają także oddziaływanie na ludzi, a mianowicie  może wywoływać uczucie świądu i podrażnienia skóry.  Dodatkowo spożycie tego insekta powodować może problemy jelitowe.

Aby skutecznie zwalczyć szkodnika należy przeprowadzać kwarantannę, a także dbać o czystość magazynu. Dodatkowo skuteczną metodą jest stosowanie wysokich temperatur, w których szkodnik ginie. oraz utrzymaniu magazynów, młynów w czystości. Najbardziej pewną metodą jest jednak stosowanie specjalnych środków chemicznych, które posiada profesjonalna ekipa DDD.

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.