Skórek zbożowy - Wygląd zewnętrzny
Owad posiada owalne i wypukłe ciało. Rdzawobrunatny kolor charakteryzuje jego ubarwienie, a dodatkowo wyróżniają go małe,żółte plamki na ciele. Długość owada wynosi od 1.5 do 3 mm. Na ciele widoczne są także długie i odstające szczecinki. Głowa owada jest nieco ciemniejsza, a może być nawet czarna. Insekty posiadają czułki, które najczęściej są 11-członowe jednak spotkać można także osobniki z 9 lub 10 członami.
Pochodzenie: Skórek pochodzi z Indii. Jednak z wyniku działań człowieka rozprzestrzenił się praktycznie na cały świat.
Skórek zbożowy - Gdzie występuje?
Owada można spotkać najczęściej w krajach afrykańskich oraz na Bliskim Wschodzie. W tych miejscach insekty występują bardzo często, a rzadziej spotyka się je w regionach w umiarkowanej strefie klimatycznej. Jednak poprzez transportowanie różnych produktowy między kontynentami i krajami także na całym świecie mogą pojawiać się ich populacje.
Skórek zbożowy - Miejsca bytowania
Owady wybierają najczęściej takie produkty jak ziarna pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia, ryżu oraz sorga. Jednak bytują one także na nasionach roślin strączkowych, nasionach lnu, pomidorów oraz różnorodnych paszach. Dodatkowo na narażone są także orzechy, makaron, suszone owoce i warzywa, mączka rybna oraz sery.
Skórek zbożowy - Tryb życia
Owady wybierają zazwyczaj miejsca dosyć ciepłe. Temperatury rzędu 32-36ºC stanowią idealne warunki do rozwoju. Samice są w stanie złożyć do 125 jaj w jednym cyklu. Zazwyczaj jaja składane są bezpośrednio na produkty spożywcze przez co są one zanieczyszczane. Przy występowaniu takiej temperatury rozwój i wyklucie się jak może nastąpić w ciągu 40 dni. Jednak, gdy temperatura jest niższa okres ten trwa znacznie dłużej, gdyż nawet 80 dni. Poziom wilgotności w danym miejscu nie ma większego wpływu na możliwości rozwoju. Stadia larwalne występują u tych insektów zazwyczaj w liczbie 4 do 5.
Jednak, gdy panują niekorzystne warunki temperaturowe ich liczba może wynosić nawet 15. Larwy skórka mogą zapadać w diapauzę nie tylko podczas niekorzystnych warunków, ale także w przypadku, gdy istnieją idealne warunki do ich rozwoju. Takie larwy są w późniejszym czasie mniejsze od normalnych osobników ale z powodu zgromadzonego tłuszczu mogą być dużo cięższe. Wynika to z tego, że w czasie diapauzy linieją i zmniejszają swój rozmiar. Larwy linieją wtedy i pomniejszają swoje rozmiary, aby po pewnym czasie powrócić do normalnego żerowania. Dodatkowo zauważa się, że samice pochodzące od larw, które przeszły diapauzę mają zdolność składania większej ilości jaj.
Skórek zbożowy - Zagrożenie
Skórek ze względu na szybkie i duże rozprzestrzenianie się oraz możliwość przetrwania w niskich temperaturach i niekorzystnych do rozwoju warunkach został wpisany na listę kwarantannową.