Groźny owad - wołek zbożowy

 

Sposoby zwalczania: fumigacja zboża i nasion, gazowanie.

 

Czym jest wołek zbożowy?

Wołek zbożowy to nic innego jak chrząszcz, który swoim rozmiarem sięga 2,0 – 5,0 cm. Mieni sie on połyskiem w barwach od brązu po czarny. Kolor jest uzależniony od jego wieku. Najmłodsze występują w kolorze słomianym. Chrząszcz ma budowę bardzo smukłą o okrągłym przekroju. Wołek zbożowy nie posiada skrzydeł. Ogólnie chrząszcze pod względem wizualnym są lubiane przez ludzi, nie budzą obrzydzenia i nie odpychają, a jedynie przyciągają i stanowią obiekt podziwu przez człowieka. Przyciąga ich budowa jak i barwy jakie zmienia chrząszcz. Z punktu widzenia sektora rolniczego – chrząszcz jest groźnym szkodnikiem.

 

Życie wołka zbożowego

Samo jajo, czyli początek jego życia, jest białe o owalnym kształcie. Wielkość jaja osiąga 0,6 – 0,8 mm długości oraz 0,2 – 0,3 mm szerokości. Larwa chrząszcza jest całkowicie beznoga i osiąga wielkość 2,5 mm. Wołek ma brązową szczękę i białe, pomarszczone ciało.

Po opuszczeniu poczwarki wołek zbożowy przebywa wewnątrz ziarna. Długość jego życia uzależniona jest przede wszystkim od panujących warunków atmosferycznych jak wilgotność czy też temperatura.. Chrząszcze nie dają sobie rady ani w zbyt niskich ani w zbyt wysokich temperaturach. W małej wilgotności żyją najkrócej, bo zaledwie kilka dni, jednak gdy warunki są dla nich korzystne – wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-90% oraz temperatura utrzymuje się w granicach około 26 – 29 stopni to ich życie może trwać nawet i 6-7 miesięcy.

Jaja chrząszcza są zabezpieczane przez samicę. Przede wszystkim pierwszym środkiem bezpieczeństwa jest umieszczenie jaja w ziarnie. Następnie otwór przez który jajo zostało tam włożone jest szczelnie zaklepywane specjalną mazią. Jedno ziarno jest przeznaczone na jeno jajo. Samica niestety nie przyswaja informacji gdzie już umieściła jajo i kilka razy wygryza jedno po czym je łata. W ciągu doby jedna samica składa w granicach 1-9 jaj. Cały cykl rozwoju larwy (jaja) odbywa się w zamkniętym ziarnie. Cały rozwój do osiągnięcia samodzielności trwa około 27 dni (pry odpowiednich warunkach atmosferycznych). Z jednej pary chrząszczy szacuje się potomstwo w ilości do 8 168 202 sztuk młodych chrząszczy. 

 

Chrząszcze w rolnictwie

Chrząszcze lubią dość wysoka temperaturę jak i wysoką wilgotność otoczenia, jednak trzeba pamiętać o tym, że zarówno w zbyt wysokiej jak i zbyt niskiej temperaturze doskonale dają sobie radę. W temperaturze 6 – 10 stopni potrafią przetrwać jednak w tych warunkach samice nie składają jaj.

Chrząszcze żywią się tym co obsieje rolnik, czyli pszenicą, zbożem, owsem, kukurydzą czy też jęczmieniem albo ryżem. Już tutaj można zauważyć, że nie są one przyjazne w pracy rolników, a wręcz przeciwnie – niszczą to co ma przynieść chleb.

Chrząszcze w dużej ilości populacji można zauważyć w warunkach klimatu umiarkowanego – są to najbardziej dogodne warunki dla chrząszcza do życia, rozwoju jak i do składania jaj. Chrząszcz dodatkowo bardzo dobrze się czuje w zamkniętych pomieszczeniach, dlatego też często można zauważyć jego obecność w domu. Jest on uważany za jeden z najgorszych szkodników magazynów z żywnością. Likwiduje się go najczęściej stosując metodę gazowania.

 

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.