Chrząszcz - trojszyk ulec

 

Budowa szkodnika

Trojszyk ulec jest chrząszczem o barwie rdzawo – brązowej. Głowa chrząszcza charakteryzuje się kulistym kształtem i jest mniejsza od przedplecza. Chrząszcz osiąga rozmiar od 3 – 4 mm. Trojszyk ulec wyposażony jest w czułka, które składają się aż z 11 części i są dokładnie pokryte włoskami. Trojszyk ulec mimo posiadania skrzydeł nie lata. Jest owadem małym, ale bardzo szkodliwym, dlatego też trzeba obserwować miejsca w których choć raz się pojawił i jak najszybciej zastosować środki do jego zlikwidowania.

 

Przebieg życia chrząszcza

W ciągu miesiąca można zauważy bardzo szybki rozrost populacji chrząszcza. Bywa, że w ciągu miesiąca jego ilość zwiększa się o 70, a nawet 100 razy więcej. Jest to niezwykłe zagrożenie dla magazynów. Trojszyk jest owadem bardzo płodnym i szybko zwiększającym swoją populację.
Młode chrząszcze już po kilku dniach życia łączą się w pary i rozpoczynają kopulację. Średnio jedna samica trojszyka ulec składa w ciągu swojego życia około 400 jaj. W ciągu dnia natomiast składa w granicach 1 – 13 jaj. Trojczyk ulec pasożytuje wewnątrz pokarmów i tam też samica składa jaja. Jaja trojczyka pokryte są lepką mazią do której przylepie się pokarm.

Rozwój trojczyka jak i jego jaj zależy przed wszystkim od miejsca przebywania, czyli od panujących warunków zewnętrznych. Jest on jednak możliwy tylko w przedziale temperatur 18 – 34 stopni Celsjusza. Wylęg jaj trwa zwykle około 3 – 4 dni, jednak przy niskich temperaturach może osiągnąć nawet 28 dni. Z jaj wychodzi prawie dorosły osobnik chrząszcza, który od samego początku pasożytuje pokarmy. Wszystkie larwy chrząszcza są bardzo ruchliwe i mimo że lubią ciepło to unikają słońca. Przede wszystkim ukrywają się w najróżniejszych szparach jak i też pod kawałkami papieru. Najstarsze chrząszcze nie ukrywają sie wcale, dlatego też są łatwo zauważalne zarówno porą nocną jak i dzienną jako małe owady spacerujące po młynach czy też magazynach.

Dorosłe osobniki z tego względu, że się nie ukrywają poszukują nowych miejsc pasożytowania i składania jaj. W te miejsca przenoszą się larwy aby w odpowiednich warunkach osiągnąć stan przepoczwarzenia.

 

Szkody wyrządzane przez trojszyka ulec

Zarówno dorosłe osobniki jak i ich larwy pasożytują w tych samych produktach. Żywią się zarówno produktami zwierzęcymi jak i roślinnymi, dlatego też można je spotkać zarówno przy przetwórstwie warzyw i owoców jak i mięsa. Bardzo często pasożytują w gotowych już produktach czyli na przykład w czekoladzie, paszach, pieczywie, mąkach jak i produktach mlecznych, przyprawach a nawet w tytoniu. Jednocześnie chrząszcz żywi się innymi szkodnikami jak motylami spożywczymi czy też mklikiem. Chrząszcze często w momencie gdy nie maja pokarmu do pasożytowania atakują i zjadają siebie nawzajem. Oprócz tego, e bardzo szkodzą można zauważyć ich pozytywne działanie. Niszczą inne szkodniki jak i też zjadają pleśń jak i grzyby. Są odporne na wiele pestycydów dlatego też często osiadają na trutkach przeznaczonych dla gryzoni.

Najlepszym produktem do żerowania dla trojszyków są takie produkty jak mąka, kasza, otręby oraz płatki owsiane. Nie tylko przyśpieszają one rozwój larw i dorosłych osobników, ale również zwiększają ich płodność, dzięki czemu mogą się szybciej rozmnażać.

Zarówno larwy jak i dorosłe osobniki żywią się gotowymi produktami w młynach czy magazynach, ale również oprócz tego wyrządzają inne szkody ciężkie do naprawieni. Między innymi zanieczyszczają całe środowisko swoimi odchodami jak i też zmarłymi osobnikami. Owady tego typu powodują bardzo duże zwilgocenie produktów co w efekcie prowadzi do szybkiego zepsucia się ich jak i też przeznaczenia na straty. Chrząszcze gdy źle funkcjonują, gdy na przykład jest ich za dużo w danym produkcie zaczynają wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Można go zauważyć, gdy sami poczujemy zapach stęchlizny z produktów żywnościowych, a na przykład mąka zaczyna się robić szara – są to produkty skażone przez chrząszcza.

Obecność chrząszcza w produktach to nie tylko ich zapach czy też barwa, można zauważyć również zmianę smaku. W przypadku pasz zaatakowanych przez szkodnika można zauważyć ich zgorzknienie jak i wyczuwalną kwasotę. Jest to bardzo szkodliwe jak i też nieprzyjemne. W połączeniu z innymi skutkami bytowania chrząszczy w pokarmach można je określić jako najbardziej uciążliwe szkodniki żywnościowe. Spożycie pokarmu skażonego obecnością chrząszcza jest surowo zabronione przez ludzie, ale również i przez zwierzęta. Może to wywołać wiele poważnych schorzeń, które niekiedy mogą doprowadzić do zgonu.

Jeżeli zauważy się obecność chrząszcza w produktach na magazynie czy też w domu trzeba je w rybie natychmiastowy zutylizować. Przy dużej ilości szkodnika podejmuje sie próbę gazowania, jednak gdy jest to zaawansowane skażenie to niestety ale nie da się odwrócić skutków jego działania – smak, barwa, zapach. W takim przypadku trzeba całość towaru zutylizować a obiekt poddać dezynfekcji.

 

Artykuły

22.06.2017

Omacnica Spichrzanka

Omacnica Spichrzanka to jeden z popularniejszych moli spożywczych z rodziny omacnicowatych. Owady te liczą około dziesieciu tysięcy ze swojego gatunku, lecz w polsce występuje ich tylko 90. W dalszej części artykułu będzie można się dowiedziec gdzie wysętuję, jak wygląda, jakie szkody może powodować oraz jak zwalczać omacnice spichrzanke.

07.06.2017

Monitoring owadów i gryzoni

Monitoring owadów i gryzoni to część programu zwalczania szkodników, który zostaje opracowany i wdrożony przez firmę zwalczającą szkodniki.

07.06.2017

Dezynsekcja ULV

Dezynsekcja ULV to metoda aplikacji preparatu dezynsekcyjnego.  Inaczej nazywana metodą zamgławiania "zimną kroplą".

07.06.2017

Fumigacja kontenerów

Fumigacja konteneru inaczej dezynsekcja, która gwarantuje bezpieczeństwo przeworzonych towarów w kontenerach.